Печени червени картофи в чугунен тиган  

Всички отлични готвачи и опитни домакини имат няколко гарнитури, които се съчетават с почти всичко - тази е една от любимите ни. Печените червени картофи са изключително лесни за приготвяне и от тях се получава обилна, рустикална гарнитура, която допълва безброй ястия. Не се притеснявайте да направите тази рецепта своя собствена, като добавите различни билки или използвате различни видове картофи.

 

 

Време за подготовка:

20 минути

 

Време за приготване:
25 минути

 

 

Порции
4-6

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse ∅28

 

 

Продукти:

  • 0.900 кг червени картофи, разрязани наполовина или на четвъртинки на парчета с размери 2.5 на 2.5 см

  • 5 скилидки чесън, накълцани

  • 2-3 стръка розмарин, изчистени и нарязани на ситно

  • Зехтин

  • Кошерна сол

  • Черен пипер

pecheni-cherveni-kartofi-v chugunen-tigan

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте предварително Чугуненият си тиган Hosse ∅28 на слаб огън за 5 минути. След като тиганът е достатъчно загрят, добавете няколко супени лъжици зехтин и включете котлона на средна температура.

  2. В купа объркайте картофите с една супена лъжица зехтин, сол, черен пипер и розмарин - уверете се, че картофите са напълно покрити и подправките са равномерно разпределени.  Засега оставете чесъна настрани. 

  3. Когато тиганът е достатъчно горещ, изсипете картофите. С помощта на щипки се опитайте да обърнете всеки картоф така, че отрязаната страна да е обърната надолу.  Това не е необходимо на 100%, но ще гарантира, че ще получите наистина хубави, кафяви картофи. Гответе с отрязаната страна надолу в продължение на 5 минути - след това ги разбъркайте и гответе още 5 минути. След като картофите са се готвили около 10 минути, разбъркайте ги още веднъж и добавете чесъна към тях.  Гответе още 5 минути или докато лесно прокарате вилица през картоф.